Pierwszy grill na powitanie wiosny
Autorem artykułu jest Tomasz Galicki
Za oknem co prawda jeszcze zima, ale już za chwile pierwsze promienie wiosennego słońca rozgrzeją nasze przemarznięte organizmy napawając entuzjazmem i ochotą do działania. Kiedy słupek rtęci w naszych termometrach wzrośnie zdecydowanie oznajmiając nam nadejście wiosny warto przywitać ją pierwszym w tym roku grillowaniem.
Sezon grillowania w Polsce zaczyna się zwykle w maju. Ciepłe swetry, kurtki i płaszcze odchodzą powoli w zapomnienie, a w ich miejsce na ulicach pojawiają się coraz skąpiej ubrane dziewczyny eksponując swoje wdzięki. Zielenią się trawniki, kwitną kwiaty i drzewa. To idealny czas, aby zaplanować spotkanie z przyjaciółmi.
Każdy może zorganizować spotkanie na świeżym powietrzu na początek wystarczą: dobry humor, grill ogrodowy, węgiel i podpałka, oraz grono takich jak my zapaleńców.
Podczas pieczenia potraw na grillu pamiętać musimy o odpowiednim dostosowaniu temperatury opiekania i jego długości do rodzaju pieczonej potrawy. Powinniśmy również odpowiednio rozłożyć węgiel na grillu- najlepiej tak aby stworzyć dwie strefy o różnych temperaturach: jedna zdecydowanie gorąca a druga nieco delikatniejsza.
Żeby uzyskać takie dwie strefy wystarczy, że po jednej stronie ułożymy nieco więcej węgla niż po stronie drugiej. W pierwszej fazie grillowania jarzyny umieszczamy stosunkowo nisko nad paleniskiem gdzie panuje wysoka temperatura : 200 - 275 stopni Celsjusza. Przypiekamy je wówczas na zewnątrz tworząc kruchą skorupę pozwalającą na zatrzymanie soków we wnętrzu potrawy. Potem przesuwamy potrawy w strefę umiarkowaną na dalsze kilka - kilkanaście minut.
Pamiętajmy aby nie smażyć potraw na żywym ogniu lecz nad rozżarzonymi węglami, w przeciwnym razie albo spalimy nasze danie, albo usmażymy je tylko z zewnątrz a w środku pozostaną niedosmażone. Dlatego warto nie dopuścić do zbyt szybkiego rozpalenia się paleniska. W przypadku powstania zbyt dużego ognia powinniśmy polać potrawy np. wodą, marynatą lub piwem.
Pozostaje mi tylko życzyć udanego grillowania na świeżym powietrzu.
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz